Een bijzondere Prinsjesdag

Prinsjesdag. Het moment, waarop de regering het beleid aankondigt voor het volgende jaar. Voorgelezen door de koning. In de Miljoenennota staat wat de Rijksoverheid verwacht aan geld binnen te krijgen en waar ze geld aan gaan uitgeven. Zo gaat het elk jaar. Maar dit keer is er toch wat anders aan de hand. We hebben een demissionair kabinet. Een regering die op de winkel past, maar geen ├Ęcht belangrijke zaken mag beslissen. Is Prinsjesdag daarmee ook anders verlopen?

Ja en nee. Het is en blijft een dag met veel ceremonie en gewoonten. De dames en heren volksvertegenwoordigers, onze koning en koningin, iedereen zag er weer piekfijn uit. De gouden koets was er dit jaar niet, die is in onderhoud. We moesten het met een leenkoets doen: die van glas.

De eerste traditie was er vorige week overigens al. Het uitlekken van de Rijksbegroting. Dat staat nergens omschreven. Sterker nog: degenen die van de inhoud af weten hebben zelfs een geheimhoudingsplicht. Toch is de inhoud bijna elk jaar al van tevoren bekend. 'Verschrikkelijk' aldus de minister-president, afgelopen vrijdag. 'Maar ja, het is onderdeel van Den Haag.'

Dit jaar staan er dus geen echte nieuwe plannen of maatregelen in. Maar de regering moet wel een begroting voor het komende jaar afleveren. Dat staat in de wet, dus dat gebeurt ook. In 2018 komt er extra geld voor leraren op de basisschool en voor de verpleegzorg. Allebei heel nodig. We gaan er ietsje op vooruit. De werkeloosheid zal dalen en de economie zal groeien.

Dat zijn de plannen zoals ze nu zijn. Als er straks een nieuw kabinet komt, kan het zo maar allemaal anders worden. Of niet. Of een beetje. Die nieuwe regering zal zijn plannen bekendmaken in een regeringsverklaring. Daarover wordt dan gedebatteerd in de Tweede Kamer. Daarom gaan de Algemene Beschouwingen, die altijd volgen op Prinsjesdag, dit jaar dus niet door.

Wind uit uiteenlopende richtingen, zo las ik vorig jaar als commentaar op de Miljoenennota. Het kan nog alle kanten op. Dat is het nu opnieuw. We zullen het voor u in de gaten houden. Blijf ons daarom volgen. 

Reacties