Hoedjes, een koets en veel geld

Het is weer derde dinsdag in september. Prinsjesdag. De dag, waarop de koning de Troonrede uitspreekt. Opening van een nieuw jaar voor de Eerste en Tweede Kamer. De plannen van het kabinet voor 2017. Miljoenennota en Rijksbegroting worden volgens de traditie om 15.15 door de minister van Financiën - Dijsselbloem, in dit geval - aan de Tweede Kamer aangeboden. Vanaf dat moment zijn ze ook in te zien op de website van de Rijksoverheid. Officieel dan.

Want er is al heel wat bekend. Dat is zo langzamerhand net zo'n grote traditie als de koets en de hoedjes. Kabinet strooit weer met miljoenen, aldus nu.nl. Zo in de weken voor Prinsjesdag blijkt de top van de coalitie ineens zo lek als een vergiet om de burger alvast te verlekkeren met de vele honderden miljoenen die worden uitgedeeld in 2017, zo begint het artikel. 

De cijfers liggen ook dit jaar weer op straat: er zal ruim € 2,5 miljard extra worden geïnvesteerd, met name in de zorg. Een bedrag van € 400 miljoen is gereserveerd voor het beperken van bezuinigingen in de verpleeghuizen. Verder is er € 450 miljoen extra beschikbaar om terreur te bestrijden. Er is € 300 miljoen extra voor defensie en € 200 miljoen extra voor onderwijs. Grote bedragen, maar niet meer dan dat. Wat die getallen precies betekenen, is nog niet duidelijk. Dat krijgen we vanaf 15.15 uur dus te zien. 

De uitleg volgt in de dagen daarna. Als elk ministerie zijn eigen zakgeld in een begroting gaat vormgeven. Weer later volgen uit al die begrotingen maatregelen. Een nieuwe subsidie, bijvoorbeeld. Of een extra bijdrage voor een al bestaand fonds. 

Benieuwd hoe het verder gaat? Volg ons dan. Of neem een abonnement op onze database. Dan bent u helemaal op de hoogte. 


Reacties