Arbeiten über die Grenze / Werken over de grens

Vanaf deze maand zullen er 800 mensen in de grensstreek worden geholpen bij het vinden van een baan over de grens met België en Duitsland. Dat staat in het nieuwe sectorplan 'Grenzeloos werken'.  Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reserveert er zo'n € 4,9 miljoen voor. Grensprovincies, gemeenten, werkgevers- en werknemersorganisaties en het UWV investeren nog eens zo'n bedrag.

Het gaat hierbij niet alleen om mensen die werkloos zijn, maar ook om mensen die dat dreigen te worden. Dat overstappen naar een andere baan in een ander land gaat echter niet zo maar, daarom komen er scholingstrajecten. Niet alleen om de taal goed te leren spreken, maar ook om te leren welke regels er op de werkvloer gelden, zo meldt het persbericht van de Rijksoverheid. Als voorbeeld worden dan de veiligheidseisen genoemd. Zonder daar verder op door te gaan, helaas. Want er valt nog best wat meer over te vertellen.

Ik woon zelf in de grensstreek. Die met Duitsland, om precies te zijn. Ik heb er nog nooit gewerkt en val ook niet binnen de doelgroep van dit sectorplan. Maar ik kom wel vaak genoeg über die Grenze om te kunnen weten, dat er in een ander land andere regels gelden. Een paar tips. Gratis, zonder scholingstraject.


Duitsers zijn strikt. Heel strikt. In veel dingen. Zelfs het meisje van 17 achter de kassa wordt aangeduid met Frau. Haar voornaam zult u op haar naambordje niet terugzien. Duitsers hebben een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Er wordt niet zo snel gepraat over een zaterdagavond doorzakken of over bemoeizuchtige schoonouders.

Duitsers houden van Duits. O zeker, ze spreken goed Engels, maar als je het Duits beheerst heb je een streepje voor. En daar waar ze Duitse woorden voor kunnen gebruiken, doen ze dat. Ze zijn niet zo van de leenwoorden. Ze zoeken er nog gewoon Maschinenschlossers, geen engineers. Hiërarchie bestaat nog. De directeur is hoe dan ook u. Dat blijft-ie ook. Zorg voor Fachwissen, als u er aan het werk wil gaan. Voor kennis van zaken. De houding van 'dat lukt wel', daar houden ze niet zo van. Zelfs niet als u als serveerster aan de slag zou gaan. Laat zien dat u uw werk serieus neemt. Ook al is dat dan het afruimen van de tafels.

Zakendoen in Duitsland, als Nederlandse ondernemer, is ook niet iets, dat u zo maar even moet doen.
Dan bent u er niet, met deze tips alleen. In tegendeel. Op deze pagina vindt u een overzicht van alles wat er bij komt kijken.

Werkt u als Nederlander in België? Of bent u ondernemer die zaken doet in België? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen. Reageer gerust, via deze blog.
Reacties