Innovatief ondernemen

Het woord innovatie wordt weer eens lekker misbruikt. Verander het woord innovatie door magic en de inhoudelijke strekking blijft hetzelfde. Innovatie is een holistisch woord, je moet dat vertalen naar concrete zaken als je aan de slag wil.

Zo maar wat tweets van de laatste tijd. Het woord innovatie kom je heel veel tegen. Innoveren is noodzaak, zo meldt RVO.nl. De concurrent zit niet stil en een ondernemer moet voortdurend op zoek naar manieren om zijn bedrijf te laten groeien of verbeteren. Iedere ondernemer die wil innoveren, kan in Nederland gebruik maken van speciale regelingen voor research & development (afgekort: R&D).

De WBSO is zo'n regeling. Bedoeld om de financiĆ«le lasten van R&D te verlagen en te verrekenen via de belastingaangifte. Het is een maatregel, die door bijna alle Nederlandse bedrijven kan worden gebruikt. En in elke sector. Starters, ZZP-ers, MKB-ers, multinationals. Het kabinet stelt jaarlijks een groot bedrag beschikbaar. Voor 2016 is een bedrag gereserveerd van meer dan € 1.140 miljoen.

Om te beoordelen of ook u voor WBSO in aanmerking komt, kunt u een quickscan invullen. Bedrijven kunnen tot en met 30 november 2015 een WBSO-aanvraag indienen voor S&O-werkzaamheden die starten op 1 januari 2016. Voor zelfstandigen gelden andere regels. Zij kunnen tot en met 1 januari 2016 een aanvraag indienen voor werkzaamheden, die op die dag van start gaan.

Wilt u nog meer weten? Lees dan de handleiding en het informatieblad. Tot slot nog een leestip: SO is de afkorting van Speur- en ontwikkelingswerk. Het is, inderdaad, de vertaling van het Engelse R&D. U zult merken dat in de WBSO wordt gesproken van speur- en ontwikkelingswerk, in alle correspondentie en publicaties. Is het daarna nog steeds allemaal magic voor u? Schakel dan een subsidie advies bureau in. Zij helpen u graag.

Reacties