Startup met Prinsjesdag

Vandaag is het weer Prinsjesdag. Het is een dag vol rituelen. Met de Gouden Koets, mooie jurken en een hoedjesparade. Maar het is ook een belangrijke dag, politiek gezien. Op de derde dinsdag in september wordt traditiegetrouw de troonrede uitgesproken. De regering geeft aan, wat het beleid voor het komende jaar zal zijn. En de koning mag ons dat vertellen. We horen het voor het eerst. Tenminste, dat is de bedoeling. Want ook dit jaar is de inhoud al eerder bekend geworden. Nog zo'n ritueel.

Op het voorlezen van de troonrede volgen de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer en daarna de bespreking van de rijksbegroting, de Miljoenennota. Wat het voor u precies gaat betekenen, blijkt altijd pas na verloop van tijd, als duidelijk gaat worden hoe het beschikbare budget wordt verdeeld. Wie krijgt wat, en vooral: wie niet?

Eén van de 'uitgelekte' maatregelen is, dat er voor onderzoek en startups € 150 miljoen extra beschikbaar komt. Een startup is een bedrijf met een vernieuwend idee, waarbij met behulp van nieuwe technologie een product gemaakt wordt, dat 'schaalbaar en haalbaar' is. Het product wordt in één keer gemaakt en kan vervolgens steeds opnieuw worden verkocht.

Startups hebben een onzekere toekomst, omdat ze niet zeker weten, wat de klant van het product vindt. Daarom wordt dit getest en wordt het product steeds verbeterd. Dit verklaart ook, waarom de regering een gezamenlijk budget voor startups en onderzoek reserveert voor de komende periode.

Wie een goed idee heeft, is vaak geneigd dit voor zichzelf te houden en het op zijn of haar eigen manier uit te werken. Daardoor ontstaat het idee, dat elk idee uniek is. Een idee alleen is niet genoeg. Het gaat er om, wat er mee wordt gedaan. Het is belangrijk om ideeën te delen en de juiste mensen te interesseren. Samen bereik je meer. En beter.

Hoe het verder gaat met de financiering van startups, weten we nog niet. We zullen er meer over gaan horen. En lezen. In welke vorm dan ook. Wordt dus vervolgd. Op de hoogte blijven? Volg ons dan.Reacties