De voucher

Misschien heeft u het woord al wel eens voorbij zien komen. Een voucher. Modern woord voor tegoedbon. Toen ik het voor het eerst las, dacht ik dat het iets Frans was. Boucher betekent slager, coucher is slapen en voucher... is een Engels woord. Je spreekt het namelijk niet uit als voesjee, maar als vouwtjer. Ik had me dus vergist. Te lang Frans gehad op de middelbare school, denk ik.

Een voucher is er niet alleen als waardebon voor een tijdschrift abonnement, een bioscoopje of een krant voor een paar weken. Het woord wordt ook in subsidieland gebruikt. Wanneer ik in FundingControl zoek op voucher, krijg ik veel verschillende resultaten.

Zo zijn er Scholingsvouchers oudere werknemers, die worden uitgegeven door het UWV. Die zijn bedoeld voor een opleiding van een nieuwe werknemer van 50+ met recht op een WW uitkering. Deze voucher vertegenwoordigt een bedrag van maximaal € 1.000. Stel, u bent zo'n vijftig plusser,  dan mag u de voucher niet zelf aanvragen. De organisatie waar u werkzaam bent, mag dat wel.

Bent u een ondernemer uit het midden- en kleinbedrijf, met weinig ervaring in internationaal ondernemen, komt u misschien wel in aanmerking voor een voucher voor een individueel coachingstraject ter waarde van € 2.400. Het zou zo maar kunnen.

Er zijn ook regionale vouchers, op allerlei gebied. Zo kent Gelderland-Midden drie verschillende soorten jongerenvouchers, elk met een waarde van € 1.250. Werknemers kunnen deze vouchers inzetten, wanneer zij jongeren een kans willen bieden op de arbeidsmarkt. Voor het MKB in de regio Venlo zijn er GreenBrains kennisvouchers, waarmee kennis kan worden ingekocht bij een aantal vastgestelde instellingen. En Amsterdamse werkgevers kunnen gebruik maken van een voucher, waarmee jongeren uit de gemeente, die moeilijk aan het werk komen, een start kunnen maken op de arbeidsmarkt.

Zo maar een aantal voorbeelden van vouchers. Ze kennen allemaal hun eigen voorwaarden en vertegenwoordigen elk een eigen bedrag. Ze kunnen niet alleen lokaal of regionaal gebruikt worden. Er zijn ook vouchers die over een groter gebied mogen worden aangevraagd. Verdiep u er eens in, als bedrijf. Het loont beslist de moeite.Reacties