Bobotaal

U heeft er vast wel eens van gehoord: bobotaal. Zeg maar het tegenovergestelde van Jip-en-Janneketaal. Iemand iets op tv horen zeggen, ergens iets lezen en denken: wat wordt er nou eigenlijk bedoeld? Bobotaal is er ook als website en boek. Over gebakken lucht en hoe je ermee wegkomt, luidt de toelichting. Het is daarnaast ook het twitter-account van De Wethouder. Daar volg ik hem dagelijks, met een grote grijns. Want er zit veel herkenbaars tussen.

De visie op hoofdlijnen is vertaald in een structureel en integraal programmatisch kader, bijvoorbeeld, of: Met de ontwikkelingsperspectieven is vooral een koers uitgezet in de richting van een succesvolle ontwikkeling, of: De transitie geeft richting aan de strategische agenda van de komende jaren.

Zulke zinnen bevatten veel woorden, maar er staat eigenlijk niets. Wanneer ik ze tegen kom in een officiƫle publicatie, probeer ik ze te vermijden en als dat niet gaat, te herschrijven. Te hertalen.
Die van die visie op hoofdlijnen, bijvoorbeeld:

Een visie is een manier, waarop je ergens tegenaan kijkt en er over oordeelt. Duidelijk. Maar hoe doe je dat dan op hoofdlijnen? Structureel, dat is met betrekking tot de opbouw van het geheel. En integraal, dat is net zoiets. Programmatisch is volgens een bepaald programma en een kader is, zowel letterlijk als figuurlijk, een omlijning. Zet dat allemaal achter elkaar en inderdaad, er staat nog niets. Ik laat het dus weg, bij het schrijven van subsidienieuws.

Bij subsidie-informatie zijn andere zaken belangrijk. Wie mag er aanvragen. Waarvoor. En waarvoor juist niet. Hoeveel budget is er beschikbaar. Wat kan ik maximaal krijgen en is er ook een minimum bedrag afgesproken. Bij wie moet ik een aanvraag indienen. Tot wanneer mag dat. Wie heeft meer informatie.

Een visie, kaders, perspectieven, koersen, ontwikkelingen, agenda's, het komt allemaal op hetzelfde neer. Men heeft afgesproken iets op een bepaalde manier te gaan doen, voor een vastgestelde periode. Nu is er budget voor vrijgekomen en bij dat budget hoort een subsidieregeling. Een regeling, die aansluit op de Visie. Het Kader. Het Perspectief. De Koers. Of wat dan ook. Prik gerust door de vele mooie woorden heen. Ze zeggen niet zo veel.

Reacties