Kunstgrepen

Zo af en toe worden subsidies, of uitvoerende instanties van die subsidies, landelijk nieuws. Dat was afgelopen maand het geval bij het Fonds Podiumkunsten. Ze kenden recentelijk € 1 miljoen toe aan de Nijmeegse band De Staat. Het bedrag leidde tot kamervragen. Heeft zo'n band dat bedrag wel nodig? En wat was de rol van hun zakelijk leider, tevens adviseur bij het Fonds Podiumkunsten, bij deze toekenning? De kamervragen werden door minister Bussemaker helder beantwoord.

Deze ophef ging over de Meerjarige activiteitensubsidie van het Fonds. Maar het is niet de enige toekenning, die voor verontwaardiging heeft gezorgd. Er is ook veel onbegrip over de spreiding van het aantal toekenningen. Vertegenwoordigers van zowel OverijsselNoord-Brabant  als Limburg hebben van zich laten horen: 'Kaalslag', 'Zorgwekkend', 'Wel complimenten, maar geen centen', 'Volstrekte willekeur bij toewijzing.'

Of al deze verontwaardiging terecht is? Op 2 augustus, de dag van de bekendmaking. publiceerde het Fonds al een blog op haar website. Henriëtte Post voorspelt er al, dat er 'de komende dagen (terecht) veel aandacht uit zal gaan naar 'de verliezers'. Post kon toen nog niet voorzien, dat er inderdaad veel aandacht werd besteed aan de verliezers.

We zijn inmiddels een maand verder. Het fonds heeft tot nu 'zwijgen' als vervolgstrategie gekozen. Ze zijn er niet meer op teruggekomen, op al die commotie. De website heeft een nieuwspagina, waar van alles op staat, maar niets over de actualiteit.

Door al die berichtgeving is er een bepaald beeld ontstaan over het Fonds Podiumkunsten. Jammer, want het is niet volledig. Natuurlijk zijn ze méér dan een instantie die meerjarige subsidies verstrekt. En ongelijk over het land verdeeld. Het is een cultuurfonds voor muziek, muziektheater, dans, theater en festivals in heel Nederland. Er worden hele grote en kleinere bedragen verstrekt. Het is er eigenlijk voor iedereen. Mits je aan de voorwaarden voldoet. Voorwaarden die helder en duidelijk zijn. Maar dat komt dan weer niet in de media terecht. Helaas.Reacties