Het Slecht Weer Fonds

Soms zou je willen, dat je een naam als deze had bedacht. Maar het Slecht Weer Fonds is niet verzonnen. Dat bestaat echt, sinds kort. Bedoeld voor organisatoren van grootschalige evenementen, die hun festival, concert of ander evenement in de buitenlucht in het water zien vallen. Letterlijk.

Het nieuws haalde de landelijke pers. Ja, zo'n fonds is nodig. Kijk maar eens naar deze bijgevoegde foto, uit de Volkskrant. Of deze, van nu.nl. Ze zeggen alles. Ik heb het me ook wel eens afgevraagd, bij het zien van berichten van dergelijke verregende evenementen. Je zal maar organisator geweest zijn van zoiets. Er heel veel tijd, geld en moeite in gestoken hebben. En dan zulk weer voor je kiezen krijgen.

Maar daar is dus nu iets voor bedacht. Minister Bussemaker, van OCW, heeft laten weten een bedrag van € 500.000 opzij te leggen. Het nieuwe fonds is revolverend. Dat betekent: wij betalen jou, jij betaalt weer terug zodra je daartoe in staat bent, zodat wij weer aan anderen kunnen uitkeren.
Het idee is, dat een organisator binnen drie jaar het geld weer terugbetaalt. Er hoeft geen rente over het geleende geld worden betaald.

De regeling wordt uitgevoerd door het Fonds Podiumkunsten. Zij kunnen u vertellen of u in aanmerking zou kunnen komen. Hoe het nu precies zit, met die vergoeding. Het Slecht Weer Fonds is bedoeld om te voorkomen dat de continuïteit van een festival in het gevaar komt. Oftewel: Voordat er dadelijk helemaal niemand meer iets durft te organiseren.
 
Die angst is terecht. Stel je voor, een supercel tijdens het concert. Of hoogwater op een festivalterrein, Of een bomenregen. Misschien wel een valwind. Nee, dit heb ik allemaal niet verzonnen. Ook dit is echt. Het is allemaal onlangs in Nederland nog voorbij gekomen.

Ons klimaat lijkt te veranderen. We zullen er alleen nog maar meer mee te maken gaan krijgen. Daarom is die € 500.000 een goed begin, maar eigenlijk nog veel te weinig. Er moeten misschien nog veel meer van dat soort leningen komen. Geef ze een pakkende naam mee, dan worden ze direct beroemd in Nederland. Het Gietkrediet, of zo. Of de Rommeldebomregeling.

Een plezierig festivalseizoen gewenst. Met mooi weer. Want het zou natuurlijk het mooiste zijn, als die € 500.000 helemaal niet uitgekeerd hoefde te worden.

Reacties