Kom van dat asbestdak af

In januari van dit jaar ging een nieuwe subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken van start. Met hetzelfde doel als de asbestsaneringsregeling voor agrarische ondernemingen waar we in 2015 al over schreven. In 2024 moeten ├ílle asbestdaken in Nederland verwijderd zijn.
Meer specifiek wil de nieuwe regeling 'de verwijdering van de asbestdaken in de jaren 2016-2019 aanjagen, zodat de doelstelling om alle asbestdaken in 2024 verwijderd te hebben kan worden gehaald'. Dus.  

Aanvragen kunnen worden ingediend, door degene op wiens naam de rekening voor het verwijderen komt. Dat kan een onderneming zijn, een particulier, maar ook een gemeente of provincie, zo lang zij eigenaar zijn. Voor 2016 is € 10 miljoen beschikbaar. Er blijkt pas voor € 1 miljoen te zijn aangevraagd. Dat valt tegen. Hoe dat komt?

Meer dan de helft van de asbestdaken is te vinden in de agrarische sector. Volgens kenners willen boeren momenteel geen extra investeringen doen. Het zijn vaak de boeren met intensieve veehouderijen. Dat is een sector die het financieel moeilijk heeft. Die willen dus geen extra geld steken in een nieuw dak. Want ja, je krijgt wel subsidie, maar je moet zelf ook kosten maken. Niet alles wordt vergoed.

De landelijke subsidie mag 'gestapeld' worden met de 'Asbest eraf, zonnepanelen er op' variant van de provincie. Alleen in Limburg, Noord-Brabant, Groningen en Flevoland is het budget van deze regeling bereikt. Voor alle andere provincies is er nog wel geld beschikbaar. Veel geld dus, alles bij elkaar. Provincie en rijk hebben er best wat voor over, om alle asbestdaken te verwijderen. Of de doelstelling daarmee gehaald wordt?

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu komt binnenkort met een nieuw plan. Een landelijk programma asbestsanering. Er zal meer en beter moeten worden samengewerkt, tussen overheid, asbestbranche en dakeigenaren. En wie weet, komt daar dan weer een regeling voor. De subsidie asbestsaneringssamenwerking, of iets in die strekking. Wordt daarom vervolgd.

Reacties