Juichen voor het Jeugdsportfonds

Alle kinderen moeten kunnen sporten. Het moet daarbij geen verschil maken of je uit een rijk of arm gezin komt. Daarom kent Nederland al meer dan twintig jaar het Jeugdsportfonds. Dat fonds zet zich in voor kinderen, die niet kunnen sporten vanwege het ontbreken van financiƫle middelen van hun ouders.

Presentator Kees Jansma en schaatser Erben Wennemars zetten zich als ambassadeur in voor het Jeugdsportfonds. Maar ook het kabinet vindt, dat sporten voor alle kinderen mogelijk moet zijn. De komende twee jaar moeten nog eens 25.000 jongeren van het fonds kunnen gaan profiteren. Daarvoor komt voor 2016 en 2017 € 5 miljoen beschikbaar. Extra. Dat maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma vandaag bekend, tijdens een bezoek aan voetbalvereniging Groen Wit, in Breda.

Deze grote extra uitgave, die officieel Rijksimpuls wordt genoemd, is een gezamenlijk besluit van het Ministerie van Sociale Zaken en dat van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het nieuws is als officieel persbericht uitgegeven.

Nederland is een welvarend land, zo staat er. Maar uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt, dat ruim 400.000 kinderen opgroeien in een omgeving die minder welvarend is. Kinderen uit deze gezinnen kunnen niet mee doen aan activiteiten, die voor andere kinderen heel vanzelfsprekend zijn. Dankzij die grote extra bijdrage kunnen er weer meer jongeren sporten.

Ouders of verzorgers kunnen geen rechtstreekse aanvraag indienen. Het fonds werkt met intermediairs: tussenpersonen die professioneel betrokken zijn bij de opvoeding van het kind. Voorbeelden hiervan zijn leraren, jeugdhulpverleners, maatschappelijk werkers of buurtsportcoaches. Intermediairs kunnen eenvoudig via deze link een aanvraag indienen.

Het Jeugdcultuurfonds verstrekt voor elke goedgekeurde aanvraag maximaal € 225. Het is toegestaan om voor meerdere kinderen uit een gezin een aanvraag in te dienen. Is er budget verstrekt, moet het kind wel voor langere tijd blijven sporten. Maar dat spreekt voor zich.

Het kan zijn, dat uw gemeente nog niet is aangesloten bij het Jeugdsportfonds. Neem voor meer informatie contact op met het fonds. Wie weet krijgt u Erben wel aan de lijn. Of Kees. Zij kennen u nog niet, maar u kent ze vast wel. Vanuit de sport.


Reacties