Wegens succes gesloten

Er zijn subsidies, die minder succesvol blijken, dan de uitvoerende instantie had verwacht. Zoals de  provinciale regeling Asbestdaken er af, zonnepanelen er op, waarover we in augustus nog schreven. Inmiddels hebben een aantal provincies inderdaad besloten, de regeling nogmaals te verlengen.

Het omgekeerde komt ook voor. Regelingen waarvoor veel meer belangstelling dan geld is. Het subsidieplafond is bereikt, staat er dan op een website te lezen. Gevolgd door: De regeling is gesloten. Dit soort subsidies haalt meestal de oorspronkelijke deadline niet. Daar is de belangstelling groot geweest. Zo groot, dat met het huidig aantal ingediende aanvragen het beschikbare bedrag al opgebruikt is. Vaak zelfs méér dan op. 

De regeling InnovatiePrestatieContracten (IPC) bijvoorbeeld. Een regeling, bedoeld voor samenwerkende mkb-ers in dezelfde regio, keten of branche, die een meerjarig innovatietraject uitvoeren. De regeling ging op 8 oktober 2015 open. Een paar dagen later al, maakte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bekend, dat er zó veel projecten waren ingediend, dat het beschikbare budget tweemaal was overschreven. Pech voor al die bedrijven, die dachten, nog wel even de tijd te hebben. Het heeft geen zin meer een aanvraag in te dienen, zo liet RVO weten.

Een opmerking die wel vaker volgt op de mededeling dat het geld op is. Maar dan? Dat is afhankelijk van het soort regeling. En de instantie die 'm uitvoert. Van sommige regelingen is al bekend, dat ze een nieuwe openstelling zullen gaan krijgen, met nieuw geld. In dat geval kunt u gewoon opnieuw indienen. Soms wordt er achteraf nog budget toegevoegd, om alle al ingediende aanvragen alsnog te kunnen honoreren.

Maar heel vaak is het niet duidelijk, wat er verder gaat gebeuren. Dan kunt u het beste gewoon afwachten. De website in de gaten houden, contact opnemen met de organisatie. Mocht u al een aanvraag hebben ingediend, dan laat zo'n instelling u vanzelf iets weten.

En.... soms valt het te voorspellen. Subsidie adviseurs, met de juiste kennis en ervaring, kunnen nog wel eens inschatten of een regeling te succesvol gaat worden. Wanneer u uw aanvraag door zo'n adviseur laat indienen, breidt hij of zij alvast zoveel mogelijk voor u voor. Een openstellingsdatum wordt meestal langer van tevoren bekendgemaakt. Zo kunnen zij zodra de mogelijkheid daar is, direct indienen. Daarmee wordt de kans op toekenning alleen maar groter. En wie weet, bent u dan wel een van de gelukkigen, die zijn of haar project beloond ziet.


Reacties