€ 25.000.000 voor cultuur

Er zou steeds minder geld voor cultuur zijn. Het Rijk draait de geldkraan dicht. Cultuur is een hobby geworden voor mensen met een dikke portemonnee. Geen provincie die er nog een subsidieregeling voor opent. U kent de berichten misschien wel. Of ze terecht zijn? Ja en nee.

Ja, er wordt bezuinigd op cultuur. En nee, want er zijn andere mogelijkheden om aan geld voor uw idee te komen. Via een fonds, bijvoorbeeld. Er is er één die ruim vijfentwintig miljoen uitgeeft aan projecten. Per jaar. Ja, dat leest u goed. Circa € 25 tot € 30 miljoen, om precies te zijn. Dat is het bedrag wat het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks gemiddeld te besteden heeft. Veel geld dus, dat niet alleen aan cultuur wordt uitgegeven, maar ook aan natuur en wetenschap, zowel in Nederland als daarbuiten. De kunst van het geven, zo noemen ze het zelf. Al 75 jaar.

Elk jaar worden meer dan 4000 projecten ondersteund. Initiatieven op het gebied van podiumkunsten, monumentenzorg of geschiedenis. Er zijn studiebeurzen voor jong talent, bijdragen voor musici en beelden kunstenaars. Verschillende prijzen. Het fonds heeft in elke provincie een afdeling. Ten slotte zijn er nog zelfstandige cultuurfondsen werkzaam binnen het Caribisch gebied. De bijdrage is per project verschillend. Van € 500 voor een muziekgezelschap tot € 10.000 voor een theaterproductie.

Als u het vergelijkt met de vergoedingen vanuit een landelijke of provinciale regeling, dan stellen de bedragen misschien niet zo veel voor. Daar staat tegenover, dat fondsen als deze veel laagdrempeliger zijn. Initiatieven worden sneller vergoed. Bovendien is aanvragen relatief eenvoudig. U ziet meteen, of uw idee in aanmerking komt voor een vergoeding of niet. En wat dan de vervolgstappen zijn.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is maar één van de grote, gemakkelijk toegankelijke fondsen op cultureel gebied in Nederland. Er is ook een Fonds Cultuurparticipatie. En een Fonds Podiumkunsten. Deze fondsen reserveren, verdeeld over verschillende programma's, ook vele miljoenen per jaar, voor zinvolle initiatieven. Of  Fonds21, dat projecten financiert met bedragen vanaf € 10.000, gericht op onder meer kunst en cultuur.

Voor initiatieven op het gebied van kunst en cultuur is dus nog geld. U moet er alleen de weg naar toe weten. Bij deze een paar suggesties. Wij horen graag of ze bruikbaar zijn geweest voor u.

Reacties